Tuesday, May 25, 2010

Barang yang perlu dibawa ke UiTM / Universiti

Sebelum buat list untuk barang2 neh saya nak membebel sikit. Biasalah tu kan. Barang2 ni saya dah list lama dah. Certain tuh memang keperluan and certain tuh macam tak patut bawak pun ada. Never mind. Ini ambil experience masa duduk hostel dulu. Barang2nye sama je cuma kena tambah sikit. And ofcos kalau ada barang tak cukup ke hape saya malas beli kat sana nanti dengan mengunakan duit sendiri. Sementara dekat dengan parents masa nih la kena gunakan. Well faham2 je la kan okay...Kebanyakan barang2 ini untuk gurls je. Boys ada sikit2 je. Boys pepandai la ek. Tak kan eden nak list jugak.

Baju-bajuan
Baju kurung
Baju nak pergi kelas(sukatila jenis apa pun)
Jeans / slack
Baju & seluar sukan
Kain warna gelap untuk baju batik (kalau tak bawak tak taw eden nak cakap apa)(UiTM shj)
Baju basahan / pajamas
Kain batik sarung
Cardigan / Sweater
Telekung & sejadah
Stocking
Tudung / selendang
Baju sukan warna putih (UiTM sahaja)

Barang kecik2 pepandai la kan. Macam under____, baju dal___, kain dal___, inner, hair band, anak tudung. Ops, dah bagitahu semua dah pun. Hahaha. Sukatila.

Toiletries, body care and grooming
Toothbrush & toothpaste
Facial foam
Shower foam
Sabun & berus basuh baju
Deodarant
Sikat
Floss
Minyak gamat (nyamuk!)
Pad
Ubat-ubat (aku selalu sakit2)
Bedak, perfume, lotion make up or wateva
Shampoo & Conditioner
Pencuci mulut
Towel kecil and besaq (towel besar bawak 2 kalau boleh sebab nanti kalau basah towel tuh boleh ganti yang lagi 1)
Soflan
Pengetip kuku
Shave
Baldi (jangan kecik sangat, kalau kecik merana lah anda. Pilih medium ye)
Shower basket (tak kan each time nak mandi kena pegang dgn tgn sume2 brg tuh)
Shower basket

Macam sabun basuh baju tuh saya akan isi dalam bekas tupperware kecik. Macam bekas isi kuih raya tuh pun boleh. Sebab sabun basuh yang dalam beg plastik kan kadang2 susah nak bawak. Kalau isi dalam bekas senang sikit. Letak dalam shower basket. Senang dibawa kemana2. Itu idea sayala. 


Footwear
Kasut untuk ke kuliah (UiTM)
Flip flop ke tandas
Flip flop ke jalan-jalan
Kasut sukan
Sandal
Crocs (patut sebegitu specific ka?)
Soft slippers (dalam bilik punyer tuh)

Home sweet home punyer style
Cadar & sarung bantal (kalau boleh kasi 2)
Selimut
Comforter (sukati)
Mug (nak minum Milo Fuse)
Sudu, garfu and chopstick (tangan boleh juga, tapi kalau nak makan maggi macam mana?)
Pinggan mangkuk kuali periuk (sila pertimbangkannya)
Hangers (lagi banyak lagi bagus, tapi tolong sorokkan drpd roomate anda, shuuu)
Pengepit baju
Jam loceng
Iron (kalau boleh)
Botol air
Al-Quran, Yaasin and Al-Mathurat
Carpet kecil (nak duduk2 atas lantai)(sukati)
MAKANAN



Study kit
Hope you guys tak bawak 1 set macam gambar neh nanti. Macam nak ke kindergarden je. Sebagai rujukan je okay. Barang2 macam kertas kajang, ring file, kertas A4 memang ada disediakan di koperasi. Tapi saya agak kurang gemar untuk membeli belah di koperasi. Harga lain sikit dan lagi sekali kita kena guna duit sendiri kalau kat U nanti, beli kat rumah la ye, bawah tanggungan ibu bapa anda sendiri.



Gadget
Yang ini penting juga. Kalau tak memang susah hidup nanti. Contoh korunk bawak mp3 or cellphone or Lap top tapi korunk tak bawak charger. Walawey. Nak pinjam memang boleh. Tapi susah maaaa. Kalau roomate korunk sume gune iphone tapi anda guna Nokia 3kupang. Then tak bawak charger. Menangis kang. Nak call parents pun tak boleh sebab out of battery. Gadget lain macam thumbdrive or pendrive penting jugak auw. Kalau bawak things yang berharga kena berwaspada sikit. Takut ada yang tangan panjang. Beware.

  

Others (yang macam tak penting pun ada)
Payung lipat (mak suruh bawak)
Plastic bags (nak pos baju kotor ke rumah)(isi sampah la)
Sunglasses (tak boleh hidup tanpa dia)
Buku akaun bank
Kalendar (menghitung hari nak balik)
Credit card (aku tak ada pun, buat2 ada)
Kipas comel / lipat (nak kipas satey ayam)
Bank card
Botol air (kena jimat sikit, jangan asyik nak beli air je, amik dari water cooler je kot)
Segala jenis borang yg perlu diserahkn semasa pndaftarn (pastikan lengkap ye)


Macam-macam dah eden senarai kan kat atas. Yang patut di bawa dan yang tak patut pun ada. Tapi kalau certain yang macam tak patut tuh sebenarnya ada penting juga. Nanti kalau hang pa dah duduk kat sana nanti baru rasa. Ini cakap berdasarkan pengalaman. Hahaha. Macam serius sangat je aku cakap neh. Baiklah kalau nak tambah lagi biar cukup rasa silakan. Tapi biar kasi logic okay. Farewell.
HAPPY PACKING!!!!


p/s : sila komen2 kalau ada pape. Trimas~
p/s : ini link untuk etika pakaian di UiTM http://fakeassassin.blogspot.com/2010/05/etika-pakaian-uitm.html  

47 comments:

Nur said...

salam mizah
wahhh... kau bakalke U ke? intake mana? Baguslah... belajar rajin2 sampai mak abah kau bangga.. =)

thanks dtg ke rumah.. sorryle kopi dah habis nak hidang..

Syasya Imani said...

waa...
sgt membantu oke..
sya suka!!..
Uitm mane ek??

Mizah said...

nur:trimas 4 da wishes...konfirm kne blaja rerajin...nak cpt hbes...hahaha...

syasya imani : trimas sbb bace ek..uitm mne cannot bgtaw yet...hahaha...sory ek...

coki - coki said...

ohhh.
nak masuk u dah ke ?
u nih student uitm ke ?(;

*singgah blog saya(:

Mizah said...

a'a...nk msuk u da neh..
membilang hari jerk..
yes im will be uitm stdent..

Anonymous said...

kaen glap utk bju btik uitm tu cmne????????

Mizah said...

kain sarung...macam kain baju kurung...

Efa Manaf said...

thnx cik myza. sy pon bakal ke uitm. soo, info nie sgt menmbantu. all the best for u :)

Anonymous said...

thankz...kain warne itam ek utk bju btik uitm tu???kne buat sdiri????

Mizah said...

a'a....kain tuh kena buat sendiri...nnt someday kne pkai kat sana..kalau tak ada susah la nanti...

SuhanaSamsuddin said...

tq sis!

sgtsgtsgt membantu.

terima kasih yer. hehe. =)

Anonymous said...

salam..akak..trime ksaih byk10000..coz sudi nk share list ni kat semue org...sgt1000000..memebantu..thanks a lot...^^

Mizah said...

no problemo..small matter ;D

butterFLYingkish said...

tengsss akak!!
sgt2 membantu:))
eh, a'ah.... tol la toh
senior sy neyhh...
hehe

~Gadis-TVXQ~ said...

info yg bgos...
trime kasih..^^...
sgt membntu utk sy yg bru nk msok ipta...

liyana shana said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

sgt membantu!!!!!!!thanks qiu!!!!!sya dah xserabut kpala lgik nak pkir2...

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

sgat membantu! hebakkkk!!

eyka said...

wahh..bnyk 2 brg nk kne bwk!
btw..thx yewp kak!
it really helps..
=)

Anonymous said...

kain itam 2 sll nye gune hari last orientasi je. pas2 tak gune dah. simpan je la smpai abes blaja. :)

Anonymous said...

Entry yg sgt2 membantu
Thanks a lot ye (^^)

Anonymous said...

sgt3 mmbntu....thx yaa

Anonymous said...

syukran jaziilan

Anonymous said...

tudung corak2 boleh pkai ke untuk ke kelas? sesetgh U kne pkai tdung kosong je.

MIzaso said...

Kalau U saya boleh pakai tudung corak2, takda masalah

princessLoLlipOp said...

ewm,,err,,,kain hitam tu perlu ke smpai skunk?????

Hani Inspirit said...

wah wah wah.. suke sngt entry ni.. x pyh nk pkir nk bwk ape.. copy n print jeee :)
btw,, again.. lappy mmg bole bwk laa yer first sem..?

Anonymous said...

yeay, sangat5 dan sangat membantu. thank you very much :)) haih, dah bole senyum gembira, x yah pening2 lg. :D

Ari vs Aria ,'') said...

ok, thanks kak :) banyak membantu 2 jun ni nak masuk dah tapi satu pun tak prepare huhuhu kita pun masuk uitm :)

Anonymous said...

thanks kak... sgt membantuuuuu.... sy x pyah fkir2 pa yg nk dibawa ke uitm 3jun nie...tinggal list je then p shopping... :)

Anonymous said...

second intake ade MDS jugakk ke? :))

Anne Sera said...

wah it helps a lot!! Thnks may god bless ya :*

FAye said...

this is so helpful!!!!!!!!

Eanaa said...

Thanks sebab kasi informasi ni. Risau sebab tak tau nak bawa apa. This is very helpful~

ros putih said...

Eanaa : uitm jgk ke ?? Uitm mna ??

Shafiqah Ramli said...

Baju sukan warna putih tu kena bawa berapa helai?

Mizah Malik said...

@shafiqah ramli baju sukan warna putih 1 pun dah cukup, sebab untuk MDS je

@ROS PUTIH dulu time diploma kat Kedah, sekarang dah dekat UiTM puncak perdana dah :DD

@EANAA, @AnneSera welcome...

@anon basically second intake takda MDS

@anon welcome, selamat ber-shopping!

@Hani inspirit Lappy memang boleh bawak masa MDS lagi. Tapi be careful yahh, sebab kita takda masa nak jaga lappy kalu simpan lam bilik

@princessLoLlipop certain uitm tak guna pun, dari awal sampai habis

@

Anonymous said...

tolong shi. please. serabut pulak dengan etika pemakaian ni.hmm. bulan 11 dah nak msuk ni.

Anonymous said...

pakaian formal lelaku trmasuk kasut kulit ke?

MAZ DIL said...

syukran :)

Anonymous said...

Very helpful. Thanks!

Anonymous said...

bantal xyah bawa ke?

Aqilah Azmi said...

Thanks kak.:)))

Emira Zaharin said...

I'm here kak! Thank you very much :D

Anonymous said...

Akak bilik tu memang lawa macam tu ker?

Anonymous said...

Tq akak. sye tgah blank x tau nk bwak ape nnti. dgn bntuan akak sye dh tau nk bwak ape

Anonymous said...

thank yoooouuuuuu.... it helped a lot!!

Nuff

A Photoproject With Partner

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails