Monday, March 1, 2010

Cara memberus gigi

Saya sudah mengambil keputusan iaitu dengan setiap minggu saya akan meng'post'kan entri pasal2 kesihatan + kebersihan. Before this dah post rawatan ketumbit dan dalam Bahasa Inggeris di panggil Stye. Ketumbit bukan selalu pun jadi kan. Just kite kene jaga mata supaya selalu dalam keadaan bersih.

This time kite tengok mender yang selalu kite buat lak. Memang argh selalu takkan kekadang je. Well, cara2 mengaru memberus gigi. Simple right? Tapi kekadang these people tak perasan pun yang step-step dyrunk selalu buat pepagi tuh kekadang salah. Cara yang salah boleh menyebabkan mulut berbau tengik sarapan yang korang makan pagi tadi. Setelah melalui laman sesawang berkali-kali akhirnya jumpe solutionnyer. Meh nak kongsi.

7 CARA MENGELAKKAN MULUT BERBAU

1.  Berjumpa doktor gigi
- Selalu berjumpa dengan doktor untuk regular check up and cleanings. Cara terbaik untuk mantaining your oral hygiene. Dinasihatkan jumpe 6 bulan sekali ye

2.  Berus gigi dua kali sehari
-berus gigi dua kali sehari untuk menghilangkan plak2 yang comel

3.  Floss
- Floss setiap hari untuk menghapus makanan di celah2 gigi yang berus baju gigi tidak dapat berus. Floss boleh didapati di mana2 farmasi, hypermarker, supermarket, mini market and etc. Jika mengunakan floss yang ber'wax' untuk pertama kali sila gunakan dengan berhati-hati kerana ia boleh menyebabkan luka.

4.  Berkumur dengan larutan penyegar
- Jangan salah faham penyegar tandas pulak ye. Ini penyegar mulut yang macam Listerine tuh. Ambil masa selama 30 saat untuk berkumur. Make sure larutan none alcohol kerana ia boleh menyebabkan mulut kering.

5.  Berus lidah
- Beruslah lidah setiap kali anda memberus gigi boleh menghapus bakteria.

6.  Say no to tobacco
-  Merokok atau mengunakan produk yang mempunyai tobacco menyebabkan mulut kering dan meninggalkan bau yang~

7.  Say no to dry mouth too
-  Sila berjumpa doktor jika mengalami masalah ini dan pastikan anda minum air dengan banyak.

Cara-cara memberus gigi

Cara 1 - Pegang berus gigi. Gunakan ubat gigi kegemaran anda kodomo lion contohnya dengan saiz kecil seperti kacang pea, pegang berus gigi dengan selesa pada paras 45 darjah.
Cara 2 - Dengan lembut, berus gigi anda kebelakang dan kedepan. Bahagian luar atas dan bawah gigi jangan lupa juga ye.
Cara 3 - Dalam keadaan kedepan dan kebelakang juga, berus bahagian luar atas dan bawah gigi di hadapan. (orang panggil gigi kapak right?)
Cara 4 - Berus tempat gigi menguyah bahagian atas dan bawah dalam pergerakan kehadapan dan kebelakang.
Cara 5 - Berus bahagian dalam gigi atas dan bawah dengan lembut.
Cara 6 - Berus lidah untuk mengelakkan mulut berbau dan menghapuskan kuman










Setelah mencari di youtube juga, saya ada terjumpa ini video tutorials. Sila ikut untuk mempunyai gigi secantik saya dia.




Rasa2 info yang telah diberikan betul2 cukup2 memadai. ooo ye. Saya banyak menggunakan produk + barang untuk gigi. First berus gigi bersama ubat gigi sudah pasti. Second floss berjenama Oral-B Essential Floss Waxed Dental Floss 50m. The third one is Colgate Simply White Clear Whitening Gel.
1. Oral-B Essential Floss Waxed Dental Floss 50m
2. Colgate Simply White Clear Whitening Gel


Yang colgate gel tuh memang jarang2 sangat digunakan. Takut nanti gigi jarang2 cuz mende tuh memang menghakis habis. Floss kalau lepas makan nasi minyak rumah khawin. He3. Takdela. Itu just salah satu solution nak buang makanan2 yang terlekat kat gigi neh. Nak cakap guna tetiap hari tak juga. Depends la. Hu3. Kalau rasa cantik pakaila tetiap hari. Tapi tak penah rase pom. Walawey.


Beres. Sampai di sini saja perkhidmatan saya. The next one tomorrow besok pulak. Hope this entri sungguh bermakna kepada sesemua pembaca lagi yang gigi rongak tuh *ampum..... Dan akhir sekali dan erm have a nice day and...and good luck practicing a good hygiene habit. Assalamualaikum~

5 comments:

mc'g said...

wah2.ptot gg putih pom.haha.t ajar cara2 nk kurngkn berat lak.hi3.

Mizah said...

mne de ptih gat..hu3..krngkan berat sng jerk...pki bju brlapis2 tebalnya then ddk lam bonet kete..klu x da kete stil sme gak..juz jgn ddk dlm bonet kete tap kene lari2 n xcrcse dgn bju tebal..btoi neh...ini kaedah steamboat..

mc'g said...

mmg x putih lngsung pom.hahhaa.kita buat same2 yea eh?? i xleh wat sorng semua tu.hahaha.

Mizah said...

npe c's x ckp "nnt kte mndi sme2 erk"..fuhh..nseb bek...

mc'g said...

eh.yg tue da calu sgt buat time sek dlu.hahahhaa.

Nuff

A Photoproject With Partner

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails