Tuesday, February 16, 2010

Zoo Melaka at CNY


This year CNY punyer cuti my family decided balik my mother's kampung, Melaka. Well ondaway balik we all singgah Zoo Melaka kejap. Act selalu pergi zoo ni sebab kalau ada rombongan or camping Zoo Melaka will be the first place. Just this time a bit different because im going with my beloved family and we all pergi waktu malam. Even our home dekat dengan Zoo Negara tapi macam tak best sangat zoo negara nak kalau nak compare dengan zoo melaka. Agak jauh, tapi dah alang2 balik kampung ape salahnya pergi right??

Kterunk sampai area zoo dalam pukul 0630pm macam tuh. Park kat Taman Buaya sebab susah nak uturn keluar plus tak kena bayar. Kalau park at Zoo Melaka parking area we will be charge for Rm2.00. Hello Rm2 can buy a lot of thing u know!! Then we the macam subway nak untuk cross the street sebab damn busy jalan kalau kte cross macam tuh jerk. Berbahaya. Then biler sampai lepak + hangout sat outside the entrance. Zoo tak bukak lagi la. Pukul 8 baru start. Never mind. Boring2 kterunk snap pic.

Ini still at Taman Buaya before jalan2

One big family, Big bro (Ikhwan), youngest sis (Fiqa), Ayah,
Mak, small bro (Faeez) and saya.

Lepak2 dengan bro2 and mak "Mak biler nak bile HP baru mak?"
"Kenape? kau nak amik yang mak punyer ke?"
"hehehehe"gelak merapu*

Dah puas lepak + sembang + snap gambau entrance pun dah kasi bukak. Boleh dikirekan ramai juga manusia  yang datang. Nak rase gak macam mane rupenyer zoo memalam neh. Beli tiket tuk adults 5 keping. 1 tiket adult just Rm10. Yang kekanak punyer tak ingat berapa (act tak tahu bape). Memandangkan waktu maghrib dah masuk eloklah kan kite solat dulu.

Dah siap solat ape lagi kan? Our adventures start kat reptile first. Ops. Before that zoo ni ada provide train tapi we all tak naik. Sebab macam tak best jerk. Kterunk susah nak pi dekat animals nih. Ramai manusia naik train. Hu4. Takut la tuh (macam la daku berani ngat). Okeh back to our reptile tadi. My mom tak masuk. Bye mak. Sian kat mak. Reptile tak banyak sangat. Tapi okeh la. Ada snap sesikit gambar. Act camera tak boleh kasi masuk. Tetapi.....(faham2 je la kan). 

Ini iguana. Flash dipadamkan agar haiwan dapat tidur dengan
nyenyak. !@#$%.

Tak banyak pun snap gambau. Sebab kadang gelap giler cage animals nih. My dad cakap dyrunk memang kasi tutup lampu for certain cage sebab these animals nak tidur. Then lepas reptile pi mamalia kecil + kiut + miut plak. Yang paling gerun kat cage kucing. Kucing ape tak ingat tapi bukan kucing macam kat rumah tuh hape sebab kucing ni besar giler. Kterunk dekatkan badan kat cage sebab gelap plus kterunk nak tengok haiwan pe ade dalam neh. Tengah syok mencari tetibe kucing ni keluar disebalik shadow. Macam dalam cerita kat tv tuh. Memang terkejut sebab kucing ni besar2 giler. Macam harimau terus. Sebijik. 

Dah2. Asyik kucing jerk. Okeh kterunk regroup balik. Jom mak. Jejalan lagi kterunk masuk kancil punyer big cage. Hah... Ini lagi 1 info. Kalau kamu naik itu train, kamu tak boleh masuk ini area. Ha3. Lucky we all. Bayar 10 ringgit tuh. Rugi kalau tak masuk semua. (kedekut lagi). Well dalam big cage ni bukan ada sang kancil jerk. Sang burung2 pun ada. Ini dia. Tengah lepak sambil minum2.

Itu tangan ayah yang sedang menagkap gambau mengunakan
kamera talifonya. Ayuh ayah...

And jikalau tak naik train juga. Anda boleh masuk Mini Safari. Rasailah dunia africa di waktu malam. Chewahhh. Ye la nak pergi afrika susah right?? Act tak tahu la visitors boleh masuk ke tak sebab memang gelap giler. Seperti yang ayahku berkata tadi "Animals nak tidur, sebab tuh dyrunk tak buka lampu". He4. Memang real ini mini safari. Biar pun bukan real macam kite tengok di kaca TV tuh kan tapi boleh dikire puas hati. Okehla. Yang lain daku hanya ceritakan tru pictures je yang sempat di'snap'. Enjoy.


Ini bebadak. Act bebadak ni dengan Zebra. Tapi
zebra malas masuk gambar. !@#$%

Harimau ini sangat malas. Tahu mengaum je.

Kekure yang malu. 

Then jejalan pi Galeri Zoo plak. Ini galeri dia place the real animals yang dah diawetkan. Interesting!!




Ingat tak buaya puchong. Tak tahu sangat pasal buaya ni. Just tahu that this buaya antara yang terbesar kat Malaya nih. Tapi tahu dapat beat bujang senang ke tak. Gambar ni yang real punyer buaya okeh. Dah awet la of coz. Terbayang plak kalau kite ngah memancing la contohnya then terjumpa la buaya besar neh. Nak buat caner ekx. Confirm larikan?? Tapi kalau jumpe 'buaya darat' macam mane plak. Susah neh....Neway pasal buaya neh. Mak cik guard tuh berkata-kata menda ni mati lepas 3 bulan tangkap. Punca kematian tidak diketahui. Keracunan makanan kot? Mane taw...

Berkilat kulit dia. Polish ke?

Puihhh. Letih giler that night. Keluar zoo dalam kul 1030. Lame betol. Kaki + badan letih tak tahan. Memang puas hati dengan bayaran Rm10. Berbaloi-baloi. Masuk kete, masuk highway, kerohhh.. Sedar2 kat RnR Seremban. Makan nasi lemak memalam ok gak. Sampai umah kul 0200. Happy betol keluar dengan family this time. Semua ada. Lengkap. Zoo Melaka tak tahan syok dia. Baik pi (macam promote lakk). Kalau daku nak pi lagi kire tak kot. Banyak kali boring gak. baik pi Low Yat. Survey2 barang. Ok then. Tada dulu. Happy belated CNY. Sempat lagi kan? Fare-thee-well.


2 comments:

nahdatulizah said...

Huhu..patut la memasing rupe garang macam rimau mase balik kg ari tu..huhuhu

Mizah said...

grng ke? hahaha...ape2 je la..

Nuff

A Photoproject With Partner

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails