Sunday, February 7, 2010

Kupon Puasa


Dulu kalau masa puasa kat sekolah memang kena rempuhi pelbagai dugaan. Rase2 puasa wajib dengan ganti same je dugaannya. Well kalau puasa wajib confirm masa sahur macam orang mabuk gerak pi Dewan Makan. Nak sahur pun susah. Kena pakai baju kurung lengkap, tudung berjahit and blah..blah..blah..Aduhai. Dalam 2 3 hari pergi lagi tapi lepas tuh dah tak pigi dah. Give up. Kibar bendera putih. Ini semua kes MALAS. Lepas tuh dalam pukul 10 macam tuh dah bergelimpagan dalam kelas. Keletihan + kelaparan = bergelimpagan. Cikgu tengah mengajar pun kterunk dengar tenggelam timbul. Mata kuyu.

Yang paling menyakitkan hati dan saraf sendi ni kalau budak-budak yang tak puasa makan. Kalau makan benda macam snek or drink water kira dimaafkan lagi. Ini tidak. Bawak heater dari blok asrama ke kelas. Masak air dalam kelas. Masak maggi kari + tomyam + ayam + tulang la. Then berbau satu kelas. Bancuh instant milo or whatever. Yang kanak-kanak tengah berpuasa ni cuma boleh beristifar sahaja dan cuma tunggu hari untuk revenge. He4.

Then balik sekolah pukul 2pm. Sampai kat dorm rasa macam geram giler kat katil. Dah la katil warna merah (blok cekal kan). Memang mengiurkan. Dah landing confirm tertidur. Tidur pun terlajak. Patut pukul 3 gerak musolla untuk program bulan Ramadhan well baca Al-Quran or ceramah of coz. Ia memang baik. Tetapi tak tahu la kenapa susah sangat nak attend program2 tuh. Tepat pukul 3 bangun pi cari loker kosong. Mengecilkan + menyumbatkan diri dalam loker. Kadang2 ada lokar tuh boleh sumbat 2 orang. @!%%$. Isk2. Dasat sungguh biler pikir balik perangai dulu2.

Sampai waktu bukak puasa pula. Kterunk ada macam group yang VIP. Salah seorang ahlinya daku. Kterunk tak bukak puasa dengan student lain kat Dewan Makan. Well kterunk amik lauk and nasi then bawak naik dorm. Kasi bentang surat khabar then letak makanan semua. And tak boleh lupe kat penambah selera iaitu belacan. WAWAWA.

Lain cite kalau puasa ganti. Situasi dalam kelas sama je. Beristifar sahaja. Bukak puasa dalam DM. Tak boleh tempat lain. Just yang macam lawak jerk kalau nak amik makanan bukak puasa. Student yang puasa and x puasa makanan lain2. So, kterunk ada kupon puasa sebagai verify untuk kite dapat makanan 'spesel' tuh. Daku sempat scan kupon tuh. Itu dia. Di atas.

Ironinya yang boleh dikatakan di sini ialah, erm...tidak apa. Tak ada pape. Just jangan jadi budak nakal masa kat sekolah kot. Tapi tak boleh gak kalau tak nakal. Haram. Sebab anda tidak akan merasa kemanisan and pahit kenangan masa nakal tuh. Kalau tak kena kejar dengan prefect or badri tuh memang tak sah. Fly. Ponteng. Hu3. Tapi kena get ready kalau kena busted dengan si pengejar tuh (prefect, badri maybe PK1 or PKHEM kalau lucky) pandai2 tanggung.

Kepada geng2 yang pernah berbuat jenayah bersama daku semasa di sekolah dulu, daku nak ucapkan terima kasih bebanyak cuz dapat pengalaman2 manis + pahit. Memory tuh memang tersemat dalam ingatan. Best dapat buddy macam korunk.

Sunshine fade shadow falls
but our memory is still remains~

Farewell.


7 comments:

yg2 n me said...

puasa sorang..bkak pose 4orag..tikah mai check..pose..hari pertama oke lg..da 4kali berturut2..pose sokmo..hahah..padhal..time rehat mkn nasi ngn die..bodoe xpndai nipu

mc'g said...

time form 2...buka rmai2 uh...then sorok lam loker.k.,dd kunci..kuang ajar!! huh....yg plg gle msuk 3 org 1 loker pahtu ad yg kentut..!! gkew lemas...hahahaha

Mizah said...

huhuhu..bau kentot lam loker..mmg x ley lpe..

mc'g said...

x snonoh sunguh time tu..ahhaha

Mizah said...

main nyorok2 ngn prefect

mc'g said...

badri skali..tup2 nama kna pngil kat rolcol..wa3..

Mizah said...

badri wat suprise

Nuff

A Photoproject With Partner

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails